fbpx

Elektrische fiets is gezonder dan gewone fiets volgens Europees onderzoek

In Nederland is de elektrische fiets razend populair, al is er wel een groep die de e-bike gebruikers wegstempelt als lui. Hebben ze hierin gelijk? Dat is maar net hoe je het bekijkt. Misschien zijn ze wel lui, maar uit een grootschalig onderzoek is gebleken dat het fietsen op een e-bike gezonder is dan op de gewone fiets.

We weten dat fietsen op een gewone fiets gezond is. Echter blijkt nu uit een groot Europees onderzoek dat is gepubliceerd in de ScienceDirect (gefinancierd door de Europese commissie) dat het fietsen op een elektrische fiets nog gezonder is.

De elektrische fiets gezonder dan de gewone fiets

Aan het onderzoek deden 10.000 mensen uit 7 verschillende landen mee. Het doel van het onderzoek was om te achterhalen wat nu meer gezondheidsvoordelen had, het fietsen op een normale fiets of juist een elektrische fiets. Hiervoor werd gekeken naar de hoeveelheid energie die werd verbruikt tijdens het fietsen in een week tijd. Aan de hand van deze resultaten kon de conclusie worden getrokken dat de e-bike gezonder is.

Een uitslag die niet iedereen zal hebben zien aankomen. Het lijkt namelijk logisch dat een fiets waarbij je zelf de kracht levert gezonder zal zijn. Echter blijkt dat de mensen met een gewone fiets, deze vaker laten staan. De mensen met een elektrische fiets gebruiken deze vaker en rijden ook nog eens langere afstanden. Op weekbasis maken zij meer kilometers en verbruiken ze meer energie, ondanks de trapondersteuning.

Tijdens het onderzoek werd gekeken naar de waarde van de prestaties, uitgedrukt in ‘Metabolic Equivalent Task’ minuten per week. Ook wel bekend als MET min/wk. Aan de hand van deze waarde wordt de hoeveelheid energie weergegeven die nodig is voor een bepaalde inspanning. Voor een gewone fietser kwam dit neer op een een waarde van 4085 MET min/wk, terwijl de elektrische fietser een waarde haalde van 4464 MET min/wk.

Vaker en verder met de elektrische fiets

De elektrische fietser haalt deze hogere waarde doordat hij eerder de e-bike pakt en daarnaast langere afstanden fietst. Een normale fietser legt gemiddeld 4,8km af terwijl een elektrische fietser gemiddeld zo’n 9,4km aflegt. Bovendien kiezen mensen met een elektrische fiets sneller voor de fiets in plaats van hun auto. Daarom zal het aanschaffen van een mooie elektrische fiets je alleen maar goed doen.